Soczysta ryba z grilla – sprawdź, jak ją przyrządzić i z czym podawać
Soczyste i aromatyczne mięso, chrupiąca skórka… Brzmi jak przepis na idealną rybę! Na grilla idealnie nadają się pstrąg i łosoś przygotowane z dodatkiem soku z cytryny, czosnku i ziół. Zapewniamy, że takie połączenie zachęci nawet największego miłośnika karkówki lub kiełbasy. Jak przygotować doskonałą rybę?
Jak grillować rybę? Podstawowe zasady
Grillowanie ryb nie jest trudne, jednak warto trzymać się kilku zasad, by rozsmakować się w daniach. Należy pamiętać, że ryby powinny być dobrej jakości – pod żadnym pozorem mrożone! Tłuste można grillować bezpośrednio nad węglem lub na tacce aluminiowej, natomiast chude lepiej zawinąć w folię aluminiową. Pieczenie ryb wymaga nieco cierpliwości. Są delikatne i łatwo spalić skórkę. Aby tego uniknąć, należy je grillować wysoko nad żarem. Pstrąga najlepiej grillować w całości, razem z głową i płetwami, natomiast łososia warto kupić w postaci steków. Ryba z grilla będzie smaczniejsza, jeżeli wcześniej ją przyprawimy, obłożymy plastrami cytryny i czosnku. Bardzo dobrze komponuje się z lekko kwaśną marynatą. Oprócz cytryny można wykorzystać ocet lub sok z ananasa (idealny dla miłośników egzotycznych smaków).
Łosoś grillowany
Łosoś to tłusta ryba, która idealnie nadaje się na grilla. Aby nabrał smakowitego aromatu, warto wcześniej go zamarynować. Należy połączyć sos sojowy, sok z cytryny, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukier. Filet z łososia marynujemy około pół godziny przed grillowaniem. Można umieścić go na tacce aluminiowej lub zwinąć w folię, aby był jeszcze bardziej soczysty.
Pstrąg z grilla
Pstrąg może być popisowym daniem, które podamy gościom podczas wspólnego grillowania. Pół godziny przed pieczeniem należy go oprószyć przyprawami np. Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Po tym czasie do środka ryby wkładamy kilka ząbków nieobranych ząbków czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Idealny pstrąg powinien mieć chrupiącą skórkę. Jak uzyskać ten efekt? To proste! Wystarczy roztopione masło połączyć z posiekanym koperkiem, natką pietruszki, sokiem z cytryny i polać nim rybę, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Pstrąga można piec bezpośrednio na reszcie lub tacce aluminiowej. Należy je posmarować olejem, by ryba nie przywarła.
Z czym podawać rybę?
W tej kwestii panuje dowolność. Wszystko zależy od naszego gustu! W okresie letnim grzechem byłoby nie skorzystać z nowalijek. Najpopularniejsza sałatka na grilla składa się z pomidorów, świeżych ogórków, rzodkiewki, sera typu feta oraz sosu czosnkowego, który doda warzywom charakteru. Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki i polać sosem przygotowanym z Majonezu Delikatnego WINIARY. Smacznego!
Kolejną propozycją jest sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado. Truskawki to obowiązkowe owoce, które znajdziemy w wielu przepisach – nie tylko w słodkiej postaci! Bardzo dobrze komponują się ze szpinakiem, awokado, serem typu feta, czerwoną cebulą oraz orzechami włoskimi. Takie niecodzienne połączenie smaków skradnie serca twoich gości! Wystarczy pokroić wszystkie składniki na mniejsze kawałki i polać dressingiem przygotowanym z majonezu, jogurtu naturalnego, oleju, soli, pieprzu i odrobiny cukru. Niebo w gębie!
Materiał partnera zewnętrznego
Komentarze (0)